HÜTŐGÉP OPTIMÁLIS HŐFOKA

Az élelmiszerek helyes tárolása a hűtőszekrényben

A hűtőszekrényben történő tárolás fontos szerepet játszik az élelmiszerek eltarthatóságában. A hideg hőmérséklet segít abban, hogy az ételek frissek maradjanak és lelassítja a veszélyes mikrobák szaporodását. Ugyanakkor, nem változtatja meg az élelmiszerek érzékszervi tulajdonságait.
A megfelelő hőmérséklet a hűtőszekrény középső polcán 5°C. Azonban nem egyenletes a hőmérséklet az egész belső térben. Figyelembe véve az eltérő hőmérsékletekből származó előnyöket, gondolkodhatunk az optimális tárolásról, minden élelmiszerünk esetében.
A leghidegebb a hűtő alsó polcán, a fiókok felett van, melyeket a zöldségeknek használjunk (2°C). Erre a helyre kerüljenek a friss húsok és halak is. Ha az alsó polcokra tesszük őket, az megelőzi azt is, hogy más élelmiszerekre csöpöghessenek.
A tojásokat, tejtermékeket, felvágottakat, a maradékokat, süteményeket és a ‘Hűtést igényelnek felbontást követően’ feliratú élelmiszereket tároljuk a középső polcokon (4-5°) és a felső polcon (8°C). Az alsó fiókok (10°C-ig ) a zöldségek és gyümölcsök tárolására vannak, melyek az alacsonyabb hőmérsékleten károsodhatnak. A hűtő ajtaján lévő polcok a legmelegebb helyek (10-15 °C) és ide olyan termékek kerülhetnek, amelyeknek nem kell nagy hűtés. Pl. italok, mustár vagy vaj.
Ne tegyünk túl sok élelmiszert a hűtőbe. Ha annyira tele van, hogy nincsen hely az egyes ételek között, akkor a levegő nem tud áramlani, és ez befolyásolja a hőmérséklet eloszlását. Ha lejegesedik, akkor a hűtő nem tud hatékonyan működni. Továbbá a pakolási terünk is csökken a jég növekedésével. A hűtő rendszeres leengedéséhez használjunk meleg vizet, egy pici ecetet hozzáadva, ez segít a szagok elvételében.
Fontos tudnunk, hogy néhány élelmiszernek nincs szüksége hűtésre, mivel ronthat a minőségén. Ilyenek például az egzotikus gyümölcsök, paradicsom, zöldbab, uborka és a cukkíni. A kenyér gyorsabban megposhad a hűtőben. Azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, melyeknek még érniük kell, szintén tartsuk szobahőmérsékleten.
Nyáron a hőmérsékletszabályozót hidegebbre kell állítani, mint télen. Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy az ajtó csukva van. Csak akkor nyissuk ki az ajtót, ha szükséges és csukjuk be, amilyen gyorsan csak lehet.
A becsomagolt vagy letakart ételek nem veszítenek nedvességükből és ízük is jobban megmarad. A maradékokat tegyük tiszta és fedett tárolóedényekbe. Ne tegyünk nagy mennyiségű meleg ételt a hűtőbe, mert az megemeli a hőmérsékletet; hűtsük le azt szobahőmérsékleten (emlékezzünk rá, hogy a főzési maradékokat tegyük be a hűtőbe két órán belül a tálalást követően).
Amikor élelmiszereket tárolunk, helyezzük a frissen vásároltakat azok mögé, amik már ott vannak. Ez a módszer segít abban, hogy először a korábbi lejárati idejű termékeket fogyasszuk el és segít abban, hogy lecsökkentsük a kidobott ételek mennyiségét.
Tartsuk észben, hogy az élelmiszereket csak addig tudjuk tárolni a hűtőben is, ameddig a csomagoláson jelzik. Ha kétségeink vannak az étel minőségével kapcsolatosan vagy azzal, hogy mennyi ideje van már a hűtőnkben, dobjuk ki azt. A hőmérő szintén nagy segítséget nyújthat abban, hogy mindig megbizonyosodhassunk arról, hogy a hűtőnkben megfelelő a hőmérséklet.

Hűtés, fagyasztás

Hűtés

  • A maradékot tegye rögtön a hűtőbe vagy a fagyasztóba! A polc külső felébe tegye, így nem feledkeznek meg róla.
  • Az újabban beszerzett dolgokat hátra kell tenni, hogy a régebbiek fogyhassanak el hamarabb.
  • A romlandó ételeket, mint a hús, jól be kell csomagolni, hogy megtartsa minőségét, és hogy a húslé ne folyhasson más élelmiszerre.
  • Ellenőrizze a hűtője hőmérsékletét egy hűtő hőmérővel. Az ideális hőmérséklet a hűtőben 1-5°C között van. Ha ennél magasabb, az étel gyorsabban megromlik.
  • Megfelelően tartsa karban a hűtőt és a fagyasztót. Rendszeresen engedje le, ha kell. Ez segít, hogy megfelelően hűtsön, és energiát is spórol vele.
  • Egy rendben és tisztán tartott hűtő átláthatóbb, így kevesebb élelmiszer-hulladéka lesz.
  • A hűtő hajlamos az étel kiszárítására. A húst és a halat tárolja légmentesen vagy jól csomagolja be fóliával.

Fagyasztás

Nem sok olyan élelmiszer van, amit ne lehetne lefagyasztani!
Egy angol kutatás megkérdezettjei arról számoltak be, hogy 11 napra elegendő élelem van a fagyasztójukban. De sokan azt is bevallották: átláthatatlan és túlzsúfolt a fagyasztójuk, és sokszor évekre bent felejtenek dolgokat. És Ön?

Néhány tanács fagyasztáshoz:

  • Fagyasszon le minden olyan romlandó élelmiszert, amit nem tud időben felhasználni! A fagyasztó olyan, mint egy STOP gomb. Megvédi a romlandó élelmiszereket a kidobástól.
  • Sok időt takaríthat meg, ha egyszerre többet főz (pl. tésztaszószból), és a maradékot lefagyasztja.
  • Mindent, amit betesz, címkézzen fel. A címkén szerepeljen a lefagyasztás dátuma, a doboz tartalma, esetleg az adagok száma.
  • A fagyasztó ajtaján (vagy valahol a közelében) vezessen egy leltárt: ebbe írja fel, amikor betesz valamit, és húzza ki, amikor kivette. Így mindig pontosan tudni fogja, mi minden van a fagyasztóban.
  • Hús fagyasztásakor használja az eredeti csomagolást vagy fagyasztáshoz ajánlott fóliát.
  • Ha a húst a hűtőben olvasztja fel, akkor újrafagyaszthatja főzés előtt vagy után.
  • Nagyobb húsokat, halakat stb. darabokra vágva fagyasszon, adagonként csomagolva.
  • Minden héten vagy hónapban tartson „fagyasztó napot”, amikor a fagyasztó tartalmát főzi meg és fogyasztja el. Így mindig lesz hely újabb jelölteknek. Ez különösen nagyobb ünnepek előtt praktikus.
  • A kenyér könnyen a szemetesben végzi. Vásároljon kisebb darabokat, a nagyobbakat pedig szeletelve tegye a fagyasztóba!

Hűtés, fagyasztás: meddig?

Az alábbi táblázatban feltüntettük, hogy
  • mennyi ideig marad fogyasztható az élelmiszer a hűtőben, illetve
  • mennyi ideig marad jó minőségű az élelmiszer a fagyasztóban (mivel a fagyasztóban az élelmiszer bármeddig biztonságosan tárolható, így itt csak a minőség megtartásról beszélünk).
Használjon hűtőhőmérőt a megfelelő hőmérséklet biztosításához.

Mennyi ideig tarható a hűtőben, fagyasztóban?
Élelmiszer
Típus vagy részletek
Hűtés
(1-5 °C)
Fagyasztás
(-15 °C)
Sertés, marha, bárány, borjú
Friss darált, húspogácsa, pörkölthús, egyéb (nyelv, máj, szív, vese, belsőségek) 1-2 nap 3-4 hónap
borda, szeletek 3-5 nap 4-12 hónap
töltött 1 nap nem fagyasztható könnyen
Maradék pörköltek is 3-4 nap 2-3 hónap
Szalonna, bacon 7 nap 1 hónap
Csirke, pulyka, egyéb szárnyas
Friss csirkemell, töltött 1 nap nem fagyasztható könnyen
darált, vagdalt, aprólék 1-2 nap 3-4 hónap
darabok 1-2 nap 9 hónap
egész 1-2 nap 1 év
Maradék pörkölt-féleségek 3-4 nap 4-6 hónap
rántott húsok 1-2 nap 1-3 hónap
apróhús főzve vagy sütve 3-4 nap 4 hónap
apróhús szószban, lében 3-4 nap 6 hónap
Tojás
Friss héjában 3-5 hét ne fagyassza
tojássárgája, tojásfehérje 2-4 nap 1 év
Maradék rántotta, tojásos egytálétel, quiche 3-4 nap 2 hónap
keménytojás 1 hét nem fagyasztható könnyen
Virslik, felvágottak
Kemény szalámi, kolbász 2-3 hét 1-2 hónap
Nyers marha, csirke, sertés, pulyka 1-2 nap 1-2 hónap
Felvágott szeletelt 3-5 nap 1-2 hónap
Hal és tengeri herkentyű
Friss hal 1-2 nap 3-8 hónap
kagyló, rák 1-2 nap 3-12 hónap
Maradék hal és tengeri herkentyű 3-4 nap 3 hónap
Egyéb
Fagyasztott készételek „mélyhűtött” ne tárolja olvasztva 3-4 hónap
Majonéz bolti, „felnyitás után hűtve tárolandó” 2 hónap ne fagyassza
Egyéb maradék szósz és húsleves 3-4 nap 2-3 hónap
pizza 3-4 nap 1-2 hónap
levesek és raguk 3-4 nap 2-3 hónap
töltelék 3-4 nap 1 hónap
Saláta tojásos, csirkés, sonkás, tonhalas (bolti vagy otthoni) 3-5 nap nem fagyasztható könnyen