Az élelmiszerek helyes tárolása a hűtőszekrényben
A hűtőszekrényben történő tárolás fontos szerepet játszik az élelmiszerek eltarthatóságában. A hideg hőmérséklet segít abban, hogy az ételek frissek maradjanak és lelassítja a veszélyes mikrobák szaporodását. Ugyanakkor, nem változtatja meg az élelmiszerek érzékszervi tulajdonságait.
A megfelelő hőmérséklet a hűtőszekrény középső polcán 5°C. Azonban nem egyenletes a hőmérséklet az egész belső térben. Figyelembe véve az eltérő hőmérsékletekből származó előnyöket, gondolkodhatunk az optimális tárolásról, minden élelmiszerünk esetében.A leghidegebb a hűtő alsó polcán, a fiókok felett van, melyeket a zöldségeknek használjunk (2°C). Erre a helyre kerüljenek a friss húsok és halak is. Ha az alsó polcokra tesszük őket, az megelőzi azt is, hogy más élelmiszerekre csöpöghessenek.
A tojásokat, tejtermékeket, felvágottakat, a maradékokat, süteményeket és a ‘Hűtést igényelnek felbontást követően’ feliratú élelmiszereket tároljuk a középső polcokon (4-5°) és a felső polcon (8°C). Az alsó fiókok (10°C-ig ) a zöldségek és gyümölcsök tárolására vannak, melyek az alacsonyabb hőmérsékleten károsodhatnak. A hűtő ajtaján lévő polcok a legmelegebb helyek (10-15 °C) és ide olyan termékek kerülhetnek, amelyeknek nem kell nagy hűtés. Pl. italok, mustár vagy vaj.
Ne tegyünk túl sok élelmiszert a hűtőbe. Ha annyira tele van, hogy nincsen hely az egyes ételek között, akkor a levegő nem tud áramlani, és ez befolyásolja a hőmérséklet eloszlását. Ha lejegesedik, akkor a hűtő nem tud hatékonyan működni. Továbbá a pakolási terünk is csökken a jég növekedésével. A hűtő rendszeres leengedéséhez használjunk meleg vizet, egy pici ecetet hozzáadva, ez segít a szagok elvételében.
Fontos tudnunk, hogy néhány élelmiszernek nincs szüksége hűtésre, mivel ronthat a minőségén. Ilyenek például az egzotikus gyümölcsök, paradicsom, zöldbab, uborka és a cukkíni. A kenyér gyorsabban megposhad a hűtőben. Azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, melyeknek még érniük kell, szintén tartsuk szobahőmérsékleten.
Nyáron a hőmérsékletszabályozót hidegebbre kell állítani, mint télen. Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy az ajtó csukva van. Csak akkor nyissuk ki az ajtót, ha szükséges és csukjuk be, amilyen gyorsan csak lehet.
A becsomagolt vagy letakart ételek nem veszítenek nedvességükből és ízük is jobban megmarad. A maradékokat tegyük tiszta és fedett tárolóedényekbe. Ne tegyünk nagy mennyiségű meleg ételt a hűtőbe, mert az megemeli a hőmérsékletet; hűtsük le azt szobahőmérsékleten (emlékezzünk rá, hogy a főzési maradékokat tegyük be a hűtőbe két órán belül a tálalást követően).
Amikor élelmiszereket tárolunk, helyezzük a frissen vásároltakat azok mögé, amik már ott vannak. Ez a módszer segít abban, hogy először a korábbi lejárati idejű termékeket fogyasszuk el és segít abban, hogy lecsökkentsük a kidobott ételek mennyiségét.
Tartsuk észben, hogy az élelmiszereket csak addig tudjuk tárolni a hűtőben is, ameddig a csomagoláson jelzik. Ha kétségeink vannak az étel minőségével kapcsolatosan vagy azzal, hogy mennyi ideje van már a hűtőnkben, dobjuk ki azt. A hőmérő szintén nagy segítséget nyújthat abban, hogy mindig megbizonyosodhassunk arról, hogy a hűtőnkben megfelelő a hőmérséklet.
Hűtés, fagyasztás
Hűtés
- A maradékot tegye rögtön a hűtőbe vagy a fagyasztóba! A polc külső felébe tegye, így nem feledkeznek meg róla.
- Az újabban beszerzett dolgokat hátra kell tenni, hogy a régebbiek fogyhassanak el hamarabb.
- A romlandó ételeket, mint a hús, jól be kell csomagolni, hogy megtartsa minőségét, és hogy a húslé ne folyhasson más élelmiszerre.
- Ellenőrizze a hűtője hőmérsékletét egy hűtő hőmérővel. Az ideális hőmérséklet a hűtőben 1-5°C között van. Ha ennél magasabb, az étel gyorsabban megromlik.
- Megfelelően tartsa karban a hűtőt és a fagyasztót. Rendszeresen engedje le, ha kell. Ez segít, hogy megfelelően hűtsön, és energiát is spórol vele.
- Egy rendben és tisztán tartott hűtő átláthatóbb, így kevesebb élelmiszer-hulladéka lesz.
- A hűtő hajlamos az étel kiszárítására. A húst és a halat tárolja légmentesen vagy jól csomagolja be fóliával.
Fagyasztás
Nem sok olyan élelmiszer van, amit ne lehetne lefagyasztani!Egy angol kutatás megkérdezettjei arról számoltak be, hogy 11 napra elegendő élelem van a fagyasztójukban. De sokan azt is bevallották: átláthatatlan és túlzsúfolt a fagyasztójuk, és sokszor évekre bent felejtenek dolgokat. És Ön?
Néhány tanács fagyasztáshoz:
- Fagyasszon le minden olyan romlandó élelmiszert, amit nem tud időben felhasználni! A fagyasztó olyan, mint egy STOP gomb. Megvédi a romlandó élelmiszereket a kidobástól.
- Sok időt takaríthat meg, ha egyszerre többet főz (pl. tésztaszószból), és a maradékot lefagyasztja.
- Mindent, amit betesz, címkézzen fel. A címkén szerepeljen a lefagyasztás dátuma, a doboz tartalma, esetleg az adagok száma.
- A fagyasztó ajtaján (vagy valahol a közelében) vezessen egy leltárt: ebbe írja fel, amikor betesz valamit, és húzza ki, amikor kivette. Így mindig pontosan tudni fogja, mi minden van a fagyasztóban.
- Hús fagyasztásakor használja az eredeti csomagolást vagy fagyasztáshoz ajánlott fóliát.
- Ha a húst a hűtőben olvasztja fel, akkor újrafagyaszthatja főzés előtt vagy után.
- Nagyobb húsokat, halakat stb. darabokra vágva fagyasszon, adagonként csomagolva.
- Minden héten vagy hónapban tartson „fagyasztó napot”, amikor a fagyasztó tartalmát főzi meg és fogyasztja el. Így mindig lesz hely újabb jelölteknek. Ez különösen nagyobb ünnepek előtt praktikus.
- A kenyér könnyen a szemetesben végzi. Vásároljon kisebb darabokat, a nagyobbakat pedig szeletelve tegye a fagyasztóba!
Hűtés, fagyasztás: meddig?
Az alábbi táblázatban feltüntettük, hogy- mennyi ideig marad fogyasztható az élelmiszer a hűtőben, illetve
- mennyi ideig marad jó minőségű az élelmiszer a fagyasztóban (mivel a fagyasztóban az élelmiszer bármeddig biztonságosan tárolható, így itt csak a minőség megtartásról beszélünk).
Mennyi ideig tarható a hűtőben, fagyasztóban? | |||
Élelmiszer
|
Típus vagy részletek
|
Hűtés
(1-5 °C) |
Fagyasztás
(-15 °C) |
Sertés, marha, bárány, borjú | |||
Friss | darált, húspogácsa, pörkölthús, egyéb (nyelv, máj, szív, vese, belsőségek) | 1-2 nap | 3-4 hónap |
borda, szeletek | 3-5 nap | 4-12 hónap | |
töltött | 1 nap | nem fagyasztható könnyen | |
Maradék | pörköltek is | 3-4 nap | 2-3 hónap |
Szalonna, bacon | 7 nap | 1 hónap | |
Csirke, pulyka, egyéb szárnyas | |||
Friss | csirkemell, töltött | 1 nap | nem fagyasztható könnyen |
darált, vagdalt, aprólék | 1-2 nap | 3-4 hónap | |
darabok | 1-2 nap | 9 hónap | |
egész | 1-2 nap | 1 év | |
Maradék | pörkölt-féleségek | 3-4 nap | 4-6 hónap |
rántott húsok | 1-2 nap | 1-3 hónap | |
apróhús főzve vagy sütve | 3-4 nap | 4 hónap | |
apróhús szószban, lében | 3-4 nap | 6 hónap | |
Tojás | |||
Friss | héjában | 3-5 hét | ne fagyassza |
tojássárgája, tojásfehérje | 2-4 nap | 1 év | |
Maradék | rántotta, tojásos egytálétel, quiche | 3-4 nap | 2 hónap |
keménytojás | 1 hét | nem fagyasztható könnyen | |
Virslik, felvágottak | |||
Kemény | szalámi, kolbász | 2-3 hét | 1-2 hónap |
Nyers | marha, csirke, sertés, pulyka | 1-2 nap | 1-2 hónap |
Felvágott | szeletelt | 3-5 nap | 1-2 hónap |
Hal és tengeri herkentyű | |||
Friss | hal | 1-2 nap | 3-8 hónap |
kagyló, rák | 1-2 nap | 3-12 hónap | |
Maradék | hal és tengeri herkentyű | 3-4 nap | 3 hónap |
Egyéb | |||
Fagyasztott készételek | „mélyhűtött” | ne tárolja olvasztva | 3-4 hónap |
Majonéz | bolti, „felnyitás után hűtve tárolandó” | 2 hónap | ne fagyassza |
Egyéb maradék | szósz és húsleves | 3-4 nap | 2-3 hónap |
pizza | 3-4 nap | 1-2 hónap | |
levesek és raguk | 3-4 nap | 2-3 hónap | |
töltelék | 3-4 nap | 1 hónap | |
Saláta | tojásos, csirkés, sonkás, tonhalas (bolti vagy otthoni) | 3-5 nap | nem fagyasztható könnyen |